Naslovnica VIJESTI Krivić nakon dvije sedmice škole: Sistem je uigran, još treba riješiti produženi...

Krivić nakon dvije sedmice škole: Sistem je uigran, još treba riješiti produženi boravak

Već je prošlo dvije sedmice otkako je počela nastava u Kantonu Sarajevo, a s obzirom na to da je pandemija promijenila ovaj proce, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Anis Krivić je za Klix.ba dao jednu restrospektivu i govorio o dosadašnjem iskustvu učenika, nastavnika i svih ostalih učesnika u obrazovanju.

Od 1. septembra je u Kantonu Sarajevo započeo kombinovani model nastave za osnovne škole i ministar Krivić je kazao da je to bio period u kojem su škole osjetile svoje prostorne mogućnosti, ali i kakvim kapacitetom raspolažu.

“U jednoj osnovnoj školi smo imali situaciju da je nastavnica otišla u izolaciju pa je onda nastavu preuzeo jedan nastavnik, a cijelo odjeljenje je prebačeno u online okruženje. Ono što je bilo dobro je da je ta nastavnica mogla raditi i od kuće jedno vrijeme jer nije imala snažne simptome i dobro se osjećala. Inače su sve naše škole postupale u skladu sa protokolima koje smo dostavili, direktori su dobro organizovali početak nastave i poštovale su se sve epidemiološke smjernice. Također nanavili su svu opremu koja je neophodna, a i mi iz ministarstva smo također donirali sve što je bilo potrebno za odvijanje tog procesa”, kazao nam je Krivić.

Produženi boravak je u nadležnosti školskog odbora, ne ministarstva

Ministar je dalje rekao da se za sada nastava tokom pandemije odvija bez problema, ali da je potrebno riješiti pitanje produženog boravka. Kako je naveo, u mnogim školama su direktori reorganizirali produžene boravke kako bi djeca u njima boravila uz poštivanje epidemioloških mjera, ali postoje i one u kojima to nije urađeno.

“Produženi boravci su isključivo u nadležnosti školskih odbora i direktora škola tako da nije u svim tim obrazovnim ustanovama organizovan produženi boravak. Dakle, u ovisnosti od zahtjeva roditelja i djece koja bi išla u produžene boravke vidjet ćemo kako će se to sve u budućnosti odvijati. Ja sam razgovarao s većinom direktora u čijim školama imaju produženi boravci i uputio ih na potrebu organizacije”, naveo je Krivić.

S obzirom na to da je u OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” ukinut produženi boravak jer djeca nemaju obezbijeđen obrok za šta je potrebno platiti 1.600 KM. Iz ove ustanove su kazali da su se obraćali nadležnom ministarstvu, ali da nisu dobili odgovor.

“Produženi boravak nije u nadležnosti ministarstva, mi niti određujemo cijenu niti organizujemo njegov rad već to rade školski odbori i direktori škola. To je sve tačno za OŠ ‘Mehmedalija Mak Dizdar’, ali ja ne znam koliko je njima potrebno sredstava za to, ali znam da ministarstvo nikada nije imalo veze s naplatom. Mi smo dali smjernice kada je riječ o epidemiološkim mjerama i direktori mogu reorganizirati produženi boravak tako da on bude isplativ ne moraju nužno na njemu zarađivati, ali da, s druge strane, prime djecu i to su uradili mnogi direktori u KS i ja ne znam zašto se u toj školi nije isto učinilo. Da su uputili zahtjev ministarstvu s tim problemu ja bih se time pozabavio, ali ne želim odlučivati o naplati kada to nije u mojoj nadležnosti”, pojasnio je Krivić.

Od 14. septembra učenici predmetne nastave se vraćaju u klupe

Kako je naveo Krivić, već su dvije sedmice prošle i škole su se na određeni način “uigrale” i došlo se do pronalaženja modela kako imati djecu u školskim klupama za vrijeme pandemije. Sada preostaje da se takav sistem prenese i na učenike predmetne nastave, koji se od ponedjeljka (04.09.) vraćaju u učionice.

“I oni će imati nastavu po kombinovanom modelu, viši razredi osnovnih i prvi i četvrti srednjih škola. Mnogi pitaju zašto samo ova dva razreda srednje škole, a to je zato što prvi tek polaze u školu, a četvrti jer završavaju školovanje mnogo ranije nego ostali i pokušavamo već sada zaliječiti sve posljedice koje se mogu desiti na kraju školske godine. I za njih su propisane epidemiološke mjere i sve one kao i smjernice su donesene u saradnji i konsultaciji sa strukom iz oblasti obrazovanja i zdravstva”, dodao je Krivić.

Krivić je kazao da su se mnogi roditelji starije djece – učenika iz predmetne nastave i srednjih škola odlučili da ih ne pošalju u škole jer je propisano da djeca i za vrijeme nastave moraju nositi maske. Dodao je da je tu odluku donio Zavod za javno zdravstvo.

“Uputio sam zvanično dopis Zavodu i zvao sam ih telefonom da mi daju detaljno objašnjenje da li postoji mogućnost da učenik skine masku za vrijeme nastave. Međutim, vrlo jednostavno su odgovorili da to nije moguće i to je stav Zavoda koji kaže da je to propis Svjetske zdravstvene organizacije te da oni nama ne mogu i ne žele propisati da učenici skinu maske. Možda roditelji nisu shvatili, ali nastava neće trajati tako dugo već sat i po do dva jer su skraćeni časovi”, istakao je Krivić.

Krivić je naglasio da je bitno da se postepeno sva djeca vraćaju u škole, ali i da se redovno prati epidemiološka situacija i u skladu s tim donose odluke.

“Svako jutro Zavod za javno zdravstvo KS dostavlja podatke ministarstvu o broju zaraženih i epidemiološkoj slici. Onog trenutka kada ta krivulja krene prema gore i Zavod ocijeni da trebamo zaustaviti nastavu odmah ćemo zatvoriti škole i prijeći na online sistem i angažujemo nastavnike da krenu u intenzivnu online nastavu. Uvijek je online sistem alternativa”, poručio je Krivić.

izvor: klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime